تاثیر عوامل مختلف بر روی لباس

ساخت وبلاگ
تاثیر عوامل مختلف بر روی لباس

۱- تغییرات اقلیمی :آب و هوا یکی از عوامل مهم بروز تمدن ف اختراعات و ابتکارات بشر است . این عامل در مورد انسان هایی که در مناطق حاره ای زندگی می کردند تاثیر چندانی نداشته است . زیرا انان به علت شرایط آب و هوایی خاص ، دیرتر متوجه ضرورت استفاده از لباس شده اند . اما در مناطق سردسیر ، این نیاز برای بشر جنبه ی حیاتی داشته است .

انسان هایی که در مناطق معتدل زندگی می کردند ، به علت تغییر هوا در فصول مختلف مجبور به استفاده از لباس مناسب همان فصل بوده اند ، آب و هوای اروپا و آسیا به علت سردی و گرمی آن سهم مهمی در تحول لباس در مناطق بین النهرین و ایران داشته است . آب و هوا و موقعیت جغرافیایی نیز در نوع لباس مورد استفاده تاثیر داشته است . به طور مثال لباس مردم هند هنوز به صورت دراپه باقی مانده است و تغییر و تحول خاصی در آن به وجود نیامده است .

۲- عامل سیاسی : عوامل موثر دیگر در تحول لباس کار ، حرفه و بروز جنگ هابوده است به طور مثال ، حرفه های مختلف هر کدام دارای لباس های مخصوص به خود بوده است ( لباس شکار ، اسب سواری ، جنگ و غیره ) در جنگ بین کشور ها و ملل مختلف طرف مغلوب مجبور به فرا گرفتن کلیه آداب و رسوم و هنر و مذهب به طرف فاتح بوده است و ملل ضعیف به ناچار باید سبک های هندی و شیوه های زندگی ملل غالب را مورد تقلید قرار دهند . در هنگام عظمت و قدرت فرانسه، صنایع و هنر و آداب این ملت الگوی سایر ملل قرار می گرفته است و در ال حاضر اکثر مردم دنیا تقلید از مدل های فرانسوس لباس را بر سایر مدل ها ترجیح می دهند . پس از حمله ی اسکندر به ایران و در زمان های پادشاهی پارت ها نفوذ عمیق هنر یونانی بر هنرمندان آن زمان ،تمییز آثار هنری آنها از کارهای یونان مشکل به نظر می رسد .
لباس ایرانیان نیز از این تاثیر بر کنار نماند و دامنه ی این نفوذ تا ظهور دولت ساسانی ادامه یافت .

۳- عوامل فرهنگی :در بین دوران های تاریخی ، دوره ی صفویه را به دلیل روابط اقتصادی با اروپا نقطه ی آغازین نفوذ فرهنگی اروپاییان در ایران نامیده اند . اما به دلیل مقاوت ایرانیان در مقابل این نفوذ ، دوره ی صفویه را می توان عهد پایداری فرهنگ و تا حدی صدور فرهنگ نیز نامی د زیرا در همین دوره عده ای از جهان گردان و از جمله تاورنیه شاردن ، رابرت شرلی و پادشاه سیام ف به دلیل این که ایرانیان را مردمی پیشرفته ، متمدن ثروتمندو صاحب فضیلت و هنر های گوناگون می دانستند لباس به سبک ایرانی می پوشیدند .

۴- عوامل اقتصادی : اقتصاد ، یکی از عواملی است که در هر جامعه نقش بسیار فعالی ایفا میکند ، به طور مثال در اروپا با آن که صنعت رشد کرده و بسیاری از مسایل موجود در جامعه ی آن زمان را تغییر اساسی داده است ، ارزشها و سنت های پیشین کمابیش حفظ می شد . اما ایرانیان تحت تاثیر نفوذ غرب اروپایی شدن را ترجیح داده و به جای بازسازی و نوسازی چهارچوب اقتصادی جامعه با پوشیدن لباس به سبک اروپایی به شکل های ظاهری متمدن و صنعتی شدن گرایش پیدا کردند . همچنین علل اقتصادی می تواند مانع نفوذ یک مد جدید از جامعه ای به جامعه ی دیگر شود . به طور مثال دوره ساسانیان ، به دلیل تولید زیاد پارچه ، پوشاک ایرانیان تنوع بیشتری پیدا کرد و تهیه کنندگان لباس ابداعات و ابتکارات بیشتری را نشان دادند . در انگلستان در سال ۱۶۶۷ میلادی ، برای جلوگیری از ورود جوراب های ابریشمی زنانه ی فرانسوی حقوق گمرکی تا ۳۶۰% افزایش داده شو و در فرنسه طبق فرمان ناپلئون به منظور توسعه و ترقی صنایع ابریشم ، از لباس های دوره های قبل که در دربار سلاطین مورد استفاده قرار می گرفت الهام می گرفتند .

۵- عوامل اجتماعی :تغییراتی که از یک قرن پیش بر روی لباس به وجود امد ، نه تنها با برش در مدل های مختلف بلکه به نوع پارچه ، جنس و رنگ آن نیز ارتباط داشته است و اطلاعات ما در مورد لباسهای اولیه مردم ایران بیشتر از روی مجسمه هایی است که در حفاری های مختلف به دست آمده است . که هر کدام از این لباس ها تابع شرایط قومی ، جغرافیایی و بومی است . ایرانیان به دلیل ساخت دستگاه های بافت پارچه باریشمی که دارای شهرت به سزایی در خاورمیانه نیز بود ، انحصار تجارت این نوع از پارچه را بین چین و مغرب زمین در دست داشتند ، پارچه های ابریشمی تولیدشده در این سالها ، معمولا دارای نقوش شلوغ و پرکار است و در رنگ های متنوعی بافته شده است . با توجه به آنچه گفته شد تغییر و تحول لباس را می توان در سه مرحله خلاصه کرد :

مرحله ی اول : شامل زمانهای بسیار دور تا قرن چهاردهم است که با وجود اختلاف موجود بین تمدن ها تغییرات بسیار کمی در لباس ها دیده می شود بخصوص لباس زنانه و لباس ها خصوصیات قومی معینی ندارد و در طبقات مختلف اجتماعی به صورت متحد الشکل و اغلب ساده بلند و دراپه است .

مرحله ی دوم : از قرن چهاردهم به بعد که لباس ها به صورت کوتاه و چسبان تا قرن شانزدهم که لباسها بیشتر تابع خصوصیات ملی و فردی است تغییرات فراوانی را به خود می بیند ( شروع دوران صنعتی شدن )

مرحله ی سوم : از اواسط قرن شانزدهم تا زمان حاضر است که به علت ماشینی شدن زندگی لباس ها سری دوزی و آماده متداول شده است و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد .

جوان فروم...
ما را در سایت جوان فروم دنبال می کنید

برچسب : تاثیر,عوامل,مختلف, نویسنده : حمید قلی خانی javanforum بازدید : 225 تاريخ : جمعه 31 شهريور 1396 ساعت: 11:15